SIELUN POLKU. Installaatio. 2009

SIELUN POLKU

Ääniteos. 2009.

Vantaan taidemuseo Ei koskaan eläkkeelle -näyttely 28.8.2009 - 9.1.2010.

Sielun polku -teksti ja keskustelu Vuokko Onerva Pälikön kanssa.


SIELUN POLKU

Mikä on sielun eläkeikä?
Jääkö sielu eläkkeelle ensinnäkään?

Nimeni on Pia Christina Backström. Minä
puhun ääninauhalla taiteilijana. Taiteiljana,
ihmisenä ja sieluna haluan tietää enemmän
sielun elämästä maan päällä ja sen ulkopuolella.

Pyysin ystävääni keskustelemaan kanssani sielun polusta.

Ystäväni Vuokko Onerva Pälikkö puhuu sieluna, ihmisenä, numerologina, auttajana ja ITE-taiteilijana. Vuokko on elämänsä aikana elänyt kukkakauppiaana, yksityisyrittäjänä, yksityisyrittäjän lapsena ja vaimona, äitinä, rakastajattarena, ystävänä, kansalaisaktivistina, maailmanparantajana ja maailmanmatkaajana...

Elokuisena iltana 2009 istuttiin Vuokon punamultaisessa mökissä. Syntyi kaksi äänitallennetta. Ensimmäinen on 01:58:47 pitkä ja toinen 01:31:59. Keskustelujen välissä pidettiin pieni tauko, mutta tallenteita ei editoitu eikä leikattu. Halusin keskustelumme etenevän intuitiivisellä tasolla ja lopputuloksen olevan autenttinen.

Vuokko on ollut sairaseläkkeellä 18 vuotta. Hänellä todettiin perinnöllinen selkäsairaus 12-vuotiaana. Scheuermannin tauti surkastuttaa selkärankaa. Vuokon selkää on leikattu kymmeniä kertoja. Pahin leikkausten sarja oli 90-luvun alussa. Juuri, kun Suomi syöksyi lamaan ja Vuokon kukkakauppa meni nurin. Vaikean selkäleikkauksen yhteydessä Vuokko sairastui sairaalainfektioon. Hän kävi jo toisella puolella.

Tänään Vuokko auttaa ihmisiä numerologian ja
henkisen voimansiirron avulla. Hän maalaa ja tekee lasitaidetta kierrätysmateriaaleista. Hän rakastaa punamultaista mökkiään. Se on hänen piilopirttinsä. Sielun energiantankkausasema. Vuokolla on punainen rättisitikka, jolla ajetaan kesällä katto auki. Syksyllä käydään rättärillä sienimetsällä. Nykyään Vuokolla on myös punainen invamopo, mutta siihen mahtuu kyytiin vain Vuokko ja Nasu-koira.

Vuokon kanssa nauretaan ja itketään paljon.
Ja puhutaan paljon elämästä ja kuolemasta.

Toivomme, että nautit olostasi seurassamme.
Me nautimme siitä, että keskustelimme
toistemme kanssa. Ja siitä, että sinä olet seurassamme nyt.

Sielullasi on oma polku,
jota ihmisenä osaksi toteutat.

Sinulla on vapaa tahto.


Vuokko Pälikkö
www.voppeli.com
Pia Backström
www.piabackstrom.com



Ei koskaan eläkkeelle -Salongista valkoiseen kuutioon
Vantaan taidemuseo 28.8.2009 - 9.1.2010

Metropolialueen taiteilijaseurojen ensimmäinen yhteisnäyttely

Vantaan taidemuseolla on kunnia toimia pääkaupunkiseudun taiteilijaseurojen ensimmäisen yhteisnäyttelyn estradina. Ajankohtainen, taiteilijoidenkin asemaan liittyvä eläketeema toi näyttelyyn yli 230 teosehdotusta, joiden joukosta näyttelyn kuraattorit, kuvataiteilijat Miika Nyyssönen ja Seppo Renvall, valitsivat yli sata teosta. Näyttelyyn valitut teokset rakentavat kiinnostavaa vuoropuhelua erityyppisten taidenäkemysten välille ja näyttely tuo monipuolisen kuvan pääkaupunkiseudun taiteilijaseurojen jäsenten työskentelystä.

Vantaan taiteilijaseura ry on vuonna 1994 perustettu vantaalaisten ammattitaiteilijoiden yhdistys. Seuran tarkoituksena on pyrkiä herättämään kiinnostusta kuvataiteita kohtaan sekä edistää Vantaalla asuvien kuvataiteilijoiden ammatillisia ja taloudellisia etuja. Taiteilijaseuraan kuuluu noin sata jäsentä. Helsingin Taiteilijaseura ry on perustettu vuonna 1967 valvomaan ja edistämään kuvataiteilijoiden ammatillisia etuja sekä kasvattamaan kuvataiteen tuntemusta muun muassa koulutus- ja näyttelytoiminnalla. Järjestöön kuuluu noin 700 helsinkiläistä ammattikuvataiteilijaa. Espoon Kuvataiteilijat - Esbo Bildkonstnärer ry on perustettu vuonna 1969. Yhdistykseen kuuluu nykyisin yli 150 ammattitaiteilijaa, jotka joko asuvat tai työskentelevät Espoossa. Yhdistyksen keskeisin tavoite on toiminnallaan tukea ja edistää kuvataiteen ja taiteilijoiden asemaa Espoossa.

http://www.vantaa.fi/i_alaetusivu.asp?path=1;218;58993;4698


Kommentit